EWL press coverage

Vrouwenverenigingen eisen verbod op prostitutie

Onder de slogan ’Together for a Europe free of prostitution’ hebben tweehonderd verenigingen voor vrouwenrechten in het Europees Parlement in Brussel een Europees verbod op de aankoop van seksuele diensten bepleit.

Op een conferentie in het Europees Parlement schotelde de Europese koepelvereniging European Women’s Lobby de besluitvormers zes aanbevelingen voor. Naast een verbod op de aankoop van seksuele diensten verlangen de activisten onder meer de afschaffing van repressieve maatregelen tegen prostituees, de criminalisering van souteneurschap, de ontwikkeling van exitprogramma’s voor prostituees en een preventiebeleid in landen van oorsprong.

De conferentie boog zich over het Zweedse en het Nederlandse model voor de omkadering van prostitutie. Het Nederlandse is liberaal, het Zweedse is bijzonder repressief. In 1999 stelde het Scandinavische land als eerste ter wereld de klanten strafbaar. Die maatregel heeft volgens EWL de omvang van prostitutie in het land fel verminderd. De trafikanten laten de Zweedse markt links liggen en wenden zich tot de buurlanden.

"Het Europees beleid tegen trafikanten zal geen resultaten behalen zolang de straffeloosheid van pooiers en seksklanten niet wordt aangepakt", zo betoogde secretaris-generaal Grégoire Théry van de Mouvement du Nid France.

Latest video

EWL event "Progress towards a Europe free from all forms of male violence" to mark the 10th aniversary of the Istanbul Convention, 12 May 2021.

Facebook Feed

Get Involved